loading

Den dag jeg fotograferede USAs 44. præsident

HVordan jeg fotograferede Obama

Alle kunder er lige vigtige og alle opgaver skal tilgåes på samme måde og tages lige alvorligt.

Det har altid været et grundprincip i min tilgang til min forretning og mine kunder. Når det er sagt så ved jeg jo også godt, at opgaverne alligevel er forskellige. Et portrætfoto skal f.eks. bruges til visitkort, mens de hos en anden kunde skal bruges til hjemmeside eller på et banner. Det giver på den måde en anden tilgang, at slutresultatet skal være forskelligt. Samtidig skal der tages højde for kundens ønsker om stil, udtryk, eventuelt interiør og omgivelser, m.m.

Men det var alligevel en helt usædvanlig opgave jeg løste den sidste fredag i september 2018. Kolding placerede sig godt og grundigt på landkortet da det var lykkedes at få USAs 44. præsident Barack Obama til at komme og holde et indlæg på Syddansk Universitet (SDU) under titlen "A Conversation With President Obama"

Da jeg fik opgaven nogle måneder tidligere anede jeg ikke en gang, at det var en mand, som tidligere havde bestredet, hvad nogle har kaldt verdens største embede, jeg skulle fotografere. Jeg blev booket til opgaven og fandt først senere ud af, hvem jeg skulle have foran kameraet. Dette var blot den allerførste, lille forsigtige forsmag på, hvilket hemmelighedskræmmeri og sikkerhedsopbud, der kom til at sætte nogle helt særlige rammer for denne opgave.

Hordan forbereder man sig så på sådan en opgave? - ja, først og fremmest gør man sig klart, at selvom kunden også her lytter til gode råd, så er der nogle ting, der bare ikke kan ændres på. Af samme årsag, som jeg har valgt at lade dette blogindlæg ledsages af et billede af det kamerasetup jeg anvendte på dagen, sammen med mit adgangskort, så er der ting jeg ikke kan fortælle om her. Jeg har underskrevet en NDA eller "Non-Disclosure Agreement" som handler om de ting jeg kan fortælle om og vise, og - i særdeleshed - de ting, jeg ikke kan fortælle om. Og det er fuldt forståeligt, når der er tale om en opgave som denne. Selom det er ærgerligt fordi jeg er stolt af det arbejde, jeg lavede under - mildest talt - meget svære forhold, så er det bare sådan det er.

Der var mange aspekter i forberedelsen, men de havde alle det udgangspunkt, at der skulle laves en meget stor mængde billeder på utrolig kort tid. Derfor skulle alt være så "universelt" som muligt, det vil sige, at jeg skulle kunne lave gode billeder selvom forholdene ændrede sig en smule undervejs, fordi der ikke var tid til at lave korrektioner undervejs.

Derfor valgte jeg også et lys-setup med en 150 cm refleksparaply som hovedlys og en 60 cm i baggrunden som hårlys og til at give en smule distancering til baggrunden. På denne måde betød det ikke helt så meget, om præsidenten og VIP´erne stod helt præcist på samme plet i hver optagelse. Hvilket - skulle det vise sig - de heller ikke gjorde og derfor var denne opstilling helt rigtig til opgaven.

En anden faktor var den relativt lille plads, jeg havde fået til rådighed. Igen, på grund af de sikkerhedsmæssige aspekter kan jeg ikke fortæølle, hvorfor der ikke var mere plads til fotograferingen, men det stillede også særlige krav til set-up´et. Bl.a. betød det, at jeg fik udfordringer med bredden på baggrunden, da der skulle fotograferes fire personer sammen med Obama, noget som ikke ville have givet det mindste problem, hvis blot jeg havde haft mere plads. Baggrunden var i øvrigt ikke den oprindeligt tiltænkte da jeg havde flere forskellige med, men det var den som præsidentes stab endte med vælge. Og det var en anden ting; hele set-up´et med lamper, baggrund, kamera osv skulle på forhånd godkendes af hans stab, som heldigvis var nogle meget søde og konstruktive mennesker med hvem jeg da også havde et rigtigt godt samarbejde

Det hele lykkedes, endda så godt så vi fra præsidentens stab fik stor ros for en helt usædvanlig god planlægning og gennemførelse af fotograferingen, hvilket jeg er meget stolt af.

Alt i alt var dette en opgave helt som alle andre - og samtidig en "once-in-a-lifetime-experience" som jeg altid vil huske.

(Som tidligere skrevet, kan jeg ikke på grund af NDA´en ikke vise nogle billeder fra dagen, men Kongehuset har lagt billedet af Præsident Obama og Prinsess Marie på deres hjemmeside.