loading

Test af Sigmas nye sportsobjektiv

 

TEST: Sigma 60-600 4.5-6.3 DG OS HSM Sport

DISCLAIMER: Da jeg læste, at dette nye objektiv fra Sigma var kommet på markedet, henvendte jeg mig til Tura Scandinavia, som er den danske importør af Sigma og spurgte om jeg kunne låne den til test. Samtidig sagde jeg, at jeg nok ville skrive en anmdeldelse af objektivet efterfølgende. Jeg har ikke modtaget nogen form for betaling for denne test og hverken Tura Scandinavia eller andre har haft nogen indlflydelse på det, jeg her skriver. De leverandører, jeg linker til herunder har jeg heller ingen anden forbindelse til, end at jeg har handlet hos dem alle og altid med gode erfaringer og oplevelser til følge.

Hvis du er vild med objektiv-tests, som strømmer over med MTF-kurver og lignende, så er denne anmeldelse ikke noget for dig. Det følgende er en helt og aldeles uvidenskabelig og meget personlig - og dermed subjektiv - anmeldelse af dette objektiv. Jeg har taget udgangspunkt i, hvorfor den måske kunne være noget for mig at have i arsenalet af arbejdsredskaber, og samtidig sammenlignet den med/holdt den op imod de objektiver, jeg anvender i dag, som Sigma´en i givet fald skulle supplere eller erstatte. Det er bl.a. også derfor jeg ikke har lavet links til 100% crops (som de kaldes) af billederne, som mange tests ellers har. For mig er det ikke så relevant; langt de fleste af de billeder jeg leverer indenfor sport og reportage anvendes på nettet i - i bedste fald - 1.200 x 800 pixels. Tag billederne som de illustrationer de er.

Sigmas nye 60-600mm monteret på Canon EOS 1DX mk II

Sigmas nye 60-600mm monteret på Canon EOS 7D II. Med dens 1.6x crop sensor bliver objektivet reelt til et 960mm!

En stor del af det, jeg tjener til dagen og vejen på er dels sport (primært fodbold, men også håndbold, tennis, badminton o.a.), dels forskellige reportage-opgaver. Især til Superligafoldbold og visse reportageopgaver har jeg i et stykke tid overvejet at anskaffe en længere telezoom, som "lægger sig på toppen" af min Canon 70-200 2.8L IS II og - når der er lys nok - kan være et lettere alternativ til min 400 2.8L IS II, som kan være en udfordring for ryggen og ikke ligefrem er bæretaske-venlig.

Fra venstre: Canon 70-200 2.8L IS USM II, Sigma 60-600 4.5-6.3 DG OS HSM Sport & Canon 400 2.8L IS USM II

Samme som ovenstående, men med Sigma´ens zoom på 600mm

Lidt facts:

Dette objektiv er (pr. november 2018) næsten nyt på markedet og lægger sig i slipstrømmen af det, man kalder super-telezooms. Sammenlignelige glas er f.eks. Tamron SP 150-600 G2 , Canon EF 100-400 4-5.6L IS USM og Sigmas egen Sigma 50-500 4.5-5.6 APO DG OS HSM.

Sigma 60-600 har 25 linseelementer i 19 grupper. Af en eller anden årsag er denne oplysning et indslag i alle tests og selvom glasset naturligvis er der af en årsag, så siger det basalt intet om objektivets ydeevne. Helt principielt så behøver der kun ét stykke glas (linselement) for at lave et fotografisk objektiv. Men da vi er blevet så kræsne, at vi gerne vil have skarphed både i centrum og ude i hjørnerne, kontrast over hele billedfladen og lækker farvegengivelse, så kompenseres der med yderligere linseelementer og især i zoomobjektiver er der generelt behov for flere stykker glas for at lave et objektiv, som yder som det skal. Der er endvidere anvendt det Sigma kalder FLD og SLD glaselementer, som skulle være med til at forbedre den optiske ydeevne. Den har desuden optisk billedstabilisering (som Sigma kalder OS for Optical Stabilization), som skulle være på hele fire blændetrin, hvilket - oversat til almindeligt sprog - betyder, at hvis du skulle op på en lukkehastighed på f.eks. 1/2.000 sekund på en given brændvidde for at lave et billede uden synlig "rystelses-uskarphed" så kan du med denne indbyggede OS lave samme resultat på 1/125 sekund.

Objektivet er støv- og stænktæt. Det vil sige, at du formentligt ikke kan sidde en hel Superligakamp igennem med regn, der står ned i stænger, men du skal omvendt heller ikke være bange for at have det fremme, hvis der falder et par dråber.

Førstehåndsindtryk

Det første indtryk jeg får af objektivet ved udpakning er absolut positivt. Den er lidt tung, men det store zoomområde taget i betragtning, virker det faktisk helt ok. Finish og byggekvalitet er lige i skabet. Den er bygget som en tank - men en ret lækker en af slagsen. Den medfølgende modlysblænde monteres med en spændeskrue og kan sættes omvendt på under transport og opbevaring - eller hvis du sidder meget tæt til en begivenhed og får skæve blikke fra kollegerne, der synes du fylder lige rigeligt i landskabet, med din påsatte modlysblænde. Dog bliver det i så fald noget sværere at betjene zoom-ringen.

Nu vi er ved zoom-ringen så føles denne - lige som resten - fin, robust og fast, men det betyder også at det ikke er lynhurtigt lige at zoome ind eller ud. Der skal lægges lidt kræfter i det. Én af grundene til, at den er lavet sådan, er givetvis, at konstruktionen er så relativt tung, at når du holder objektivet med frontelementet nedad, så zoomer den lige så stille helt ind på de 600mm. Var zoom-ringen ikke så stram/fast som den er, ville dette ske meget hurtigere og med et stort "klonk" og mulig varig skade på objektivet til følge. På siden af objektivet (se billede) sidder en lås, hvor du kan låse det på en hvilken som helst brændvidde, så du netop undgår at "den zoomer selv". Meget praktisk, når du bærer kamera med objektiv over skulderen, eller du skal have kameraet stående klar til hurtigt brug på en given brændvidde.

Funktionerne på Sigma 60-600 4.5-6.3 DG OS HSM Sport. Til venstre ses "LOCK", som låser zoomen på en hvilken som helst brændvidde.

Sammenligning

Sigmas nye 60-600 er et stort objektiv, ingen tvivl om det. Med en vægt på 2.700 gram vejer den næsten lige så meget som Canons nye 400mm 2.8L IS USM III , så den kræver både en god ryg og et monopod at have med på job. Længere oppe har du en størrelsessammenligning med to Canon objektiver og nedenfor kan du se den i størrelsessammenligning med de Sigma Art glas, jeg anvender:

Fætter-/kusinefest; fra venstre er det Sigma Art 20mm 1.4, Sigma Art 35mm 1.4, Sigma Art 50mm 1.4, Sigma Art 85mm 1.4 og Sigma 60-600 4.5-6.3 DG OS HSM Sport.

De første billeder

Objektivet har forbløffende god rendering og kontrast i modlysbilleder. Canon EOS 1DX mk II med Sigma 60-600 4.5-6.3 DG OS HSM. 600mm - 1/640 sek. - bl. 6.3 - ISO 800

Objektivet er generelt en fornøjelse at arbejde med. Som tidligere nævnt er jeg ret begejstret for designet og materialevalget og man har en opfattelse af en god kvalitet. Ved længere tids arbejde så bliver vægten dog en faktor. En god fotorygsæk eller slingbag kan helt klart afhjælpe noget af dette, for går du med den (monteret på et kamerahus, som lægger yderligere til vægten) over skulderen i bare en halv time bliver du øm.

Noget af det, der overraskede mig mest ved objektivet er den helt usædvanligt effektive billedstabilisering. Jeg har aldrig tidligere oplevet en OS/IS (kært barn har mange navne) være så effektiv! En tommelfingerregel siger normalt, at du skal skyde på en lukketid, der er mindst det dobbelte af brændvidden. Det vil sige, at har du et 50mm objektiv på kameraet, så skal lukketiden mindst være 1/100 sekund, mens et objektiv med brændvidde på 200mm så kræver mindst 1/400 sekund i lukketid. Dette er "alt andet lige" og der er naturligvis mange faktorer, der spiller ind, men det er en udmærket huskeregel at gå ud fra. Med det in mente, så skal Sigmas 60-600mm på længste brændvidde jo skydes på mindst 1/1.200 sekund. Alligevel så lykkedes det mig at lave fine (motiv og komposition kan diskuteres - enig) og skarpe billeder på 400 sekund (og jeg lavede endda et billede på 1/80 sek.!) håndholdt!

Sigma siger selv, at billedstabilseringen svarer til fire blændetrin. Det passer meget godt med det jeg oplevede. Det er en ret vild oplevelse at stå med dette glas på 600mm, trykke let ind på udløserknappen og se billedet i søgeren pludselig stå helt stille. Som i bomstille!

Canon EOS 1DX mk II med Sigma 60-600 4.5-6.3 DG OS HSM. 600mm - 1/400 sek. - bl. 6.3 - ISO 1.250

Til eksamen: en fodboldkamp

Hvis jeg skulle anskaffe mig dette objektiv, så ville en meget stor bevæggrund være, at kunne anvende det til især Superligafodbold. Jeg sidder normalt med min 400mm 2.8 som er rasende hurtig og vanvittig skarp, selv med 1.4 converter. Men især når jeg sidder med converteren monteret (og dermed reelt har en 560mm 4.0) så kan der være ting tættere på, jeg går glip af, simpelthen fordi jeg ikke kan nå at skifte til mit sekundære kamera ved siden af, som har monteret min 70-200. Derfor kunne en 60-600 sagtens være en løsning på dette, men det giver sig selv, at skarpheden på billederne skal være i orden og derfor ville jeg teste objektivet til en fodboldkamp for at få den reelle oplevelse af det i brug (NB; når jeg skriver skarphed, så ligger der egentligt to ting i det; dels objektivets evne til at rendere, altså "tegne skarpt", dels autofokus´ens evne til at følge med et motiv i bevægelse.) Jeg var allerede sikker på, at Sigma´en ikke ville tegne bedre end min Canon 400mm, som er et gudeskønt glas (med fast brændvidde) men jeg var meget interesseret i at finde ud af, om AF´en kunne levere. Og det kunne den. Overraskende godt, faktisk.

Jeg ville allerhelst have haft den med på en rigtig opgave til en Superligakamp (fordi det så ville være en ægte sammeligning i forhold til mit behov), men det faldt sådan ud, at den weekend jeg kunne låne Sigma´en lå Superligaen stille på grund af landsholdspause, så derfor tog jeg den på en råkold lørdag novembereftermiddag til Mosevejens stadion i Kolding, hvor KoldingQ tog i mod B93 i den bedste danske kvinderække, 3F Ligaen.

Canon EOS 1DX mk II med Sigma 60-600 4.5-6.3 DG OS HSM på AI Servo. 600mm - 1/2.000 sek. - bl. 6.3 - ISO 2.500

Det primære formål var at teste AF´en og se om den kunne følge med, når det gik stærkt og her blev jeg postivt overrasket. Jeg lavede flere serier, hvor jeg - fordi det var testformål - lod kameraet skyde konktinuerligt også selvom spilleren delvist forsvandt ud af frame´n - simpelthen for at se, hvor godt den kunne følge med. Jeg lavede flere serier, som viste et entydigt resultat, nemlig at godt nok var 60-600´eren ikke helt så sikker som min Canon 400mm (hvilket ikke bør overraske; sidstnævnte er et fast-brændvidde objektiv, der koster mere end fem gange så meget som Sigma´en!), men det var forbløffende tæt på og i hvert fald nok til at være godkendt.

I serien vist herunder har jeg taget 27 billeder på lige under to sekunder (mit EOS 1DX mk II skyder med 14 billeder i sekundet) og alle frames på nær 6, 7 og 27 er skarpe. De sidste billeder i serien ville jeg naturligvis aldrig sende ind (spilleren er beskåret), men det var fint i forhold til at teste autofokus´en. Jeg lavede flere sådanne serier, både hvor spilleren løb direkte imod mig og hvor jeg fulgte spilleren sidervers

Serie på 27 frames skudt på Canon EOS 1DX mk II med Sigma 60-600 4.5-6.3 DG OS HSM på AI Servo og 14 bps. 1/1.250 sek. - bl. 6.3 - ISO 2.500

Selvom objektivet faktisk performede bedre end jeg havde håbet på, så var der alligevel et par underlige missere. F.eks. oplevede jeg, at hvis en spiller, som jeg fulgte og havde i fokus, pludselig skiftede retning til siden, så kunne Sigma´en have svært ved at følge med. Det skete ikke hver gang, men jeg var ude for det et par gange. Desuden oplevede jeg, at hvis jeg havde fokuseret på en situation inde i feltet (jeg sad på det tidspunkt bag baglinien) og hurtigt ville skifte over til træneren på sidelinine varede det noget tid, før han var i fokus. Det er måske ikke så overraskende, da der er meget glas, der skal flyttes inde i objektivet og det skete som nævnt heller ikke konstant, men det er noget jeg gerne vil teste lidt mere og i hvert fald skal være opmærksom på, hvis jeg vælger at købe glasset.

Det bedste ved at sidde med dette objektiv til en fodboldkamp fremfor min sædvanlige faste 400mm er det vanvittige zoom-område, der pludselig er til rådighed. Det er altså vildt at sidde ved baglinien og med ca. 60-100mm kunne lave en hjørnesparkssituation for øjebliket senere - fra den samme position - at kunne dække et frispark lige uden for feltet, nede i den anden ende! Det er virkelig Sigma´ens styrke til denne type opgave, at man har de muligheder. Til gengæld oplevede jeg, at den føromtalte noget stramme zoom-ring gjorde det meget svært at zoome undervejs og få det rigtige udsnit af en spilsituation under udvikling. Men til dødbolde rundt omkring på banen er det genialt.

Det største problem jeg oplevede, var jeg at på et tidspunkt blev tvunget til at skyde på 1/1.250 sekund fordi lyset svandt og jeg på 600mm kun har blænde 6.3 at gøre godt med. Normalt vil jeg gerne skyde på væsentligt hurtigere lukkehastigheder fordi der allerede omkring 1/2.000 sekund begynder at komme bevægelsesuskarphed i billederne.

Canon EOS 1DX mk II med Sigma 60-600 4.5-6.3 DG OS HSM på AI Servo. 1/2.000 sek. - bl. 6.3 - ISO 2.500

Canon EOS 1DX mk II med Sigma 60-600 4.5-6.3 DG OS HSM. 1/2.500 sek. - bl. 6.3 - ISO 2.000

Canon EOS 1DX mk II med Sigma 60-600 4.5-6.3 DG OS HSM. 1/2.500 sek. - bl. 6.3 - ISO 2.000

Godt & skidt

Jeg har her listet et par af de plusser og minusser jeg (på den korte tid, der var til rådighed) har oplevet med Sigmas nye sportsglas;

Godt

  Uovertruffent og ekstremt brugbart zoom-område
  Fantastisk billedstabilisering!
  Lækker og gennemført udførelse
  God skarphed overall
  Overraskende god autofokus
  Flot rendering og kontrast

Skidt

  Kraftig vignettering på fuld blændeåbning
  Periodevist underlige fokus-smuttere
  Stram zoom-ring
  Føles tung, især ved længere tids brug

Canon EOS 1DX mk II med Sigma 60-600 (på 60mm) 4.5-6.3 DG OS HSM. 1/80 sek. - bl. 4.5 - ISO 1.250

Canon EOS 1DX mk II med Sigma 60-600 (på 600mm) 4.5-6.3 DG OS HSM. 1/80 sek. - bl. 6.3 - ISO 1.250

Konklusion

Som jeg indledte denne test med at skrive, så er dette ikke et forsøg på at lave en objektiv (pun intended, som man siger) test af Sigmas nye supertelezoom. Det, jeg her har skrevet er alene nogle betragtninger jeg har gjort mig i forhold til, om jeg vil købe dette værktøj til min samling og hvordan jeg mener det kan bidrage til mit daglige arbejde.

Men hvad er min konklusion så? Ærligt, så er jeg imponeret. Jeg havde forventet, at 60-600´eren ville tiltale mig som zoom-område (det gjorde det), at den ville være bygget solidt og at udførelsen ville være lækker (det er den) og at AF´en nok ville komme til kort (det gjorde den - men noget mindre end jeg havde ventet). Summasummarum så er det et fantastisk all-round objektiv, som nok har sine begrænsninger, ikke mindst i form af sin høje vægt og relativt "dårlige" lysstyrke, men med sine muligheder, rimelige pris og fremragende egenskaber vil(le) være et virkeligt godt og brugbart stykke værktøj i min dagligdag.

Slutteligt; hvis jeg vælger at købe denne, så er det fordi jeg finder, at den giver rigtigt meget "value for money". Hvis jeg på den anden side vælger ikke at gå med Sigma´en, men måske vælger et andet glas i stedet, så bliver det primært på grund af vægten.

Vil du se mere eller overvejer du at købe den, så kan du gøre det hos bl.a. Vefa Foto, Goecker og Scandinavian Photo.