loading

Tips til brug af droner i foto- og filmproduktion

Hvad du skal være opmærksom på, når du anvender drone til foto & film

Droner er svære at komme udenom i mange henseender, når talen falder på visse dele af foto- og filmproduktion, men der er nogle vigtige overvejelser, du bør gøre dig, hvis du eller din virksomhed går med planer om at bruge en drone i en produktion. For selv om du måske har en bekendt/nevø/nabo, der lige har købt en drone og brænder for at at komme ud at flyve og måske hjælpe dig og din virksomhed med en opgave, så bør du tænke dig godt om, før du siger ja tak til et - måske lidt for - godt tilbud.

Nedenstående liste er ment som en hjælp til dig, der skal hyre en droneoperatør ind, måske for første gang. Det er ikke sikkert, at alle punkterne har relevans for dig, men brug det, du kan og hjælp dig selv til en god og frem for alt sikker produktion.

1. Det er helt sikkert!

At flyve med drone i erhvervsmæssigt øjmed er i Danmark (og stort set hele verden) underlagt nogle ret restriktive regler og det giver god mening. En drone kan forårsage ret alvorlige ulykker, hvis den ikke håndteres korrekt og skulle ulykken alligevel ske, så er det vigtigt, at droneoperatøren har den lovpligtige ansvarsforsikring på plads.

Hyrer du en dronefotograf ind til at filme eller fotografere for dig, så er det stadig droneoperatørens ansvar, at alt går rigtigt til, men er du f.eks. ejendomsmægler og din dronefotograf laver ulykker, kan du være helt sikker på, at din kunde vil holde dig ansvarlig

2. God til at flyve er ikke nødvendigvis god til at filme

Selvom den droneoperatør, du hyrer til at filme eller fotografere for dig, kan flyve perfekte otte-taller og ind og ud mellem bøgegrenene i en tæt, dansk forårsskov, så er det langtfra det samme som at du får et flot resultat ud af dine billeder eller din film.

at fortælle og sælge budskaber i billeder handler om langt mere end at kunne styre en drone; det handler om forståelse for billeder, for budskaber og for det rent tekniske i det, at fotografere/filme og at behandle det rå-materiale bedst muligt til et færdigt resultat. Derfor er du oftest langt bedre tjent med en fotograf, der har lært at flyve drone, end en, der kan flyve drone, som (måske) har lært sig selv at tage billeder.

3. Prisen

At lave en droneopgave med foto og/eller film handler om meget mere end selve flyvningen og den efterfølgende billederedigering. I forbindelse med en droneflyvning er der rigtigt meget administrativt, som skal foretages inden, bl.a. advisering af politi, undersøgelse af flyveforhold og eventuelle -forbud m.m.

Alt dette har en certificeret og samvittighedsfuld droneoperatør styr på og du kan som opgavestiller til enhver tid spørge ind til dette. Og det er også denne foreberedelsestid, der indgår i en samlet prisberegning når en professionel dronepilot skal beregne en pris på en opgave.

Som tidligere nævnt, så er det altid droneoperatøren, som har det egentlige ansvar for, at opgaven bliver løst både lovligt og forsvarligt (hvilket oftest, men ikke altid, er det samme), men det er også kun i din interesse som opgavestiller, at du kan forsvare det, din underleverandør udfører på dine vegne.